Reviews
Reviews
Reviews

nVidia nu mai are cu ce !

    Ideea articolului prezent nu este de a da un cap in gura nVidiei, pentru ca s-au pedepsit singuri. De aceea articolul nu va fi la sectiunea Dark.     Ce e important si nu prea se stie este ca odata cu retragerea GTX260, GTX275 si GTX285, probabil urmata de cea a GTX295, nV oficial nu va mai exista pe piata high-end. Cu GTX285 s-a sfarsit, GTX275 dispare in doua saptamani, iar GTX260 va fi dusa in Noiembrie sau Decembrie. Probabil singurul supravietuitor, GTX295 este disponibil ca produs finit doar direct de la nV.
    De fapt si de drept, gherla dupa gherla din punct de vedere ingineresc, nV ramane fara o placa high-end. Acum se folosesc de presa pentru a crea o criza artificiala de placi, ca sa cumpere lumea cat mai multe. Problema este totusi alta: in acest moment nu au cu ce concura cu placile din seria 5870/50 (Evergreen) si nici cu ce urmeaza (Juniper). Placile cu G200b pot concura la capitolul performanta, dar nu si la profit, deci si ele vor muri. nV si-a luat-o la partea high-end de piata si abandoneaza implicit si mid-range-ul.
Ce faci cand nu mai ai produse competitive ca in cazul de fata ? Pai...pacalesti lumea pe toate caile posibile. Care-i marele secret ascuns al nVidia ?
    In ultimele zile tot circula zvonuri ca exista lipsa de placi bazate pe 55nm, respectiv 260 si 275. Aceste zvonuri au aparut pe site-uri pro-nV, dupa care au ajuns la d-alea semi-oficiale pana ca in final sa ajunga la cele mari ca Tech Report. Teapa. Nu exista lipsa de stocuri. E ceva creat artificial si exista doua motive intemeiate pentru asta. Nu voi detalia ce se intampla la micsorarea tehnologica a unui cip, el de obicei ocupa ~50% din suprafata originala. Voi da direct un exemplu. Un wafer de 55nm la TSMC costa acum cam 80% din unul de 40nm, adica acelasi GPU ar costa ~2/3 pentru a se fabrica pe 40nm in loc de 55nm. Acum variantele sunt ori sa iei acel cost redus/tranzistor si sa-l folosesti pentru a adauga mai multi tranzistori, sau sa mentii numarul, la un cost redus. ATi cand a trecut de la R770 la Evergreen le-a facut pe ambele.
Cypress-ul pentru high end si-a dublat numarul de tranzitori, iar partea mid-range Juniper, a ramas la numarul curent dar la un pret redus. De fapt ambele cipuri sunt un pic mai mari decat generatiile echivalente anterioare, dar aici mai exista si alte implicatii. Chestia asta se numete de fapt cascadare. Placile high-end din generatia N devin placi mid-range pentru generatia N+1. Asta inseamna ca pot fi vandute la doar jumate din pretul de start. In mod normal, preturile scad cu fiecare generatie, dar in cazul GPU-urilor nu chiar cu 50%. Runda asta, adica G200 vs R7xx, avem parte de-o exceptie. Placile ATi deja sunt la jumate de pret. Cateva exceptii se vor adapta imediat cu lansare sub-seriei Juniper. Producatorii incerca intotdeauna sa sincronizeze lucrurile astfel incat o serie sa nu mai fie fabricata chiar la debutul celei urmatoare.
Daca planificare asta nu iti iese, ori vei avea multe produse vechi pe care nu le mai cumpara nimeni, ori nu vei avea nimic de vanzare. Nici unui retailer nu-i convine sa-i scoti produsele la pensie prea devreme, dar nici sa-l lasi cu rafturile goale. Retailerii, in primul caz, vor avea de recuperat bani pierduti. Deci vor da capete in gura vendor-ului. Vendor-ul intervine cu ceva ce se numeste protectia pretului, care functioneaza astfel: Sa luam iar un exemplu: un fabricant face placa X pe care o da retail la 250$. In cateva luni, scoate placa Y cu aceasi performanta, la 200$. Placa X automat va ajunge la sub 200$, dar retailer-ul a platit pentru ele 250$, nu 200$. Protectia pretului spune de fapt ca diferenta de 50$ va fi recuperata de la fabricant. Daca esti un retailer relativ mare cu 1000 de placi pe stoc, ai o gaura de 50000$ care va ajunge la producator, care iti va oferi o reducere de aceasi valoare la urmatoarea achizitie. Asta e clar gaura in buget si d-asta producatorii de GPU-uri vor sa evite pe cat posibil protectia pretului. Pentru a reduce gaura di buget, producatorii incearca sa faca ce am zis mai sus...produse mai putine si doar pana cand trebuie. Revenind, sa vedem de ce e important asta pentru nVidia.
    ATi are Evergreen, iar placile Cypress (5870/50) doar ce au mucit tot high end-ul nVidiei (G200) si costa mai putin. nV a trebuit sa reduca drastic pretul GTX 285/295. 295-ul doar ce a scazut cu 50$, ramanad peste $450. 285-ul la fel, ramanad peste 300$. Intra in actiune protectia pretului. nV vinde cip-uri 295 la producatorii deplaci cu 375$, deci nu prea mai e loc de manevra. Daca nu exista protectia pretului, nu ar mai fabrica nimeni nVidii.
    Toti cei implicati dupa nVidia (producatorii de placi, distribuitori si retaileri) impart acum mai putin de 75$, in timp ce competitia vinde o placa mai buna cu inca 75$ mai jos de atat. Cred ca se intelege care-i problema. Legatura cu lipsa de stoc ... este urmatoarea. Cypress (5870/50) a iesit si a ras high end-ul foarte profitabil al nVidia. Juniper este aproape de start si va fi gata inainte de lansarea oficiala W7 de pe 22 Octombrie. Se zvoneste ca-i la fel de rapida ca un 4890/GTx275, iar versiunea redusa un pic peste GTX260. Cea mai ieftina GTX275 o poti lua cu 220$ si GTX260-ul cu 165$. Estiamtiv, 5770 va avea un pret de 175$ si 5750-ul 125$. Preturile nu sunt confirmate, dar urmeaza politica curenta a AMD. Protectia pretului la nV este in acest moment la sub o luna. Daca si clientii stiu cate ceva, vor astepta reducerile de preturi. nV va reduce preturile destul de mult la 275 si 260. N-au ce face. Asa ca recurg la pacaleli. Vor sa faca oamenii sa creda ca va fi lipsa de stocuri ca se fuga repede sa cumpere cat mai sunt. Si daca cumpara se si vor bucura, cateva zile, pana scade pretul la greu si-si vor da seama c-au luat teapa. Normal ca nu mai e problema nV ca si-a luat clientul teapa. Pe nV ii cam doare-n cot de clienti in ultimul timp. N-au zis nici macar care-s seriile cu defectul de bumpgate. In fine, asta e alta poveste. nV in acest moment se foloseste cu succes de presa pentru a manipula oamenii in a crede ca exista vreo lipsa de stocuri.
Cel mai mare cap in gura pe care si-l pot lua, este sa se afle de scaderea masiva de preturi ce va urma. Problema mare a nV ramane costul GPU-urilor. G200 e un cip imens ca marime, asadar costa. Interfata de 512 biti (440 pentru 260/75) e prea larga pentru o placa de segment de piata sub 200$. Necesita mai multe straturi (ce adauga masiv la cost) si mai multe cip-uri de memorie. GDDR3-ul de 1GHz (2GHz DDR) costa 3.2$/cip. GDDR5-ul de 1GHz (4GHz QDR) costa 3.5$/cip si dubleaza banda. La 5GHz ajunge undeva la 3.7$/cip. nVidia vinde kit-urile de GTX275 la cam 160$ pentru versiunea cu 1792MB RAM si 135$ pentru cea cu 896MB. Kit-urile de 260 216-core se vand la 110$ (85$ pentru GPU simplu). Kit-ul este format din GPU, RAM si cateva integrate aditionale (nu includ placa, conectori, racire sau orice element pasiv). Elementele aditionale costa minim inca $25 (deseori mult mai mult de atat). Un builder asadar va trebui sa asambleze o placa G200 si s-o distribuie pentru un profit mai mic de 50$ (si sa mai si functioneze). Daca nV va fi nevoita sa puna pretul 275-ului la 175$, nu mai face nimeni bani de pe urma placii deoarece nu ar mai exista potential pentru profit. Deci nV va trebui sa scada pretul kit-ului de 275/1792MB la sub 100$ ca sa mai faca cineva bani.
Celelalte placi vor trebui sa ajunga si mai jos, bazandu-se pe pretul memoriilor. Memoriile GDDR3 nu vor scadea la pret, asta insemnand ca 275/896MB va trebui sa fie in zona 75$ pentru a concura cu ATi, iar 260-ul si mai jos. Asta este sub costul al unui GTS250...adica 9800GTX...adica 9600GSO...adica kit-ul de 8800GT. Astea ultimele se vand cu 90$. Ce se alege de placile bazate pe G92 ? Tot aia.
    Ia sa vedem si direct din fabrica cum sta treaba. Un wafer TSMC 55nm costa vreo 4000$. Din asta se pot face un pic peste 100 de cip-uri G200. Asta inseamna un cost brut al siliconului de 35$ pentru o placa 260/75/85, plus cel putin 5$ pentru testare. Adica avem cel putin un cost de 40$ al siliconului din GPU-urile bazate pe G200. La asta se adauga 30$ de RAM si alte cipuri (secundare), deci nu au cum sa se mai vanda astea profitabil. Cip-ul e prea mare, placa prea complexa si performanta nu mai e. N-ai cum sa mai faci bani cu 260/75 daca ATi-ul pune preturile mai sus mentionate pentru placile 57x0. Una peste alta, nV are un cip de 480+mm^2 fata de 185mm^2 si un sistem de memorii si circuit mult mai complex decat concurenta. ATi poate face placi mai ieftine, mai avansate si le poate vinde in profit in timp ce nV nu poate raspunde in segmentul de pret si performanta facand profit. Pierzand bani pe toate liniile, nV se putea scoate din partea high-end. De-acum nu mai poate. Din G200 nu se mai pot face bani.
Ce face nV acum ? Am zis mai sus. Cica stocuri putine, in speranta ca disperatii vor mai cumpara placi de la ei. Situatia se va mentiene. Pe scurta durata, se mai storc bani pe cat posibil. Pe lunga durata, se limiteaza cantitatea de junk-cards de pe piata. Pana una-alta, nV nu are un GT300 functional.
    Au avut recent o conferinta, unde au dat-o in marketing BS si pacalirea audientei ca la circ. Doar ca unii au spirit de observatie. Ce face nVidia daca n-are o placa pe care trebuia sa o prezinte la o conferitna ? O falsifica ! Zis si facut. Intr-o prezentare de toata jena, nVidia a efectiv falsificat prototipul de GT300 pentru simplul motiv ca n-avea de unde sa-l arate. N-au avut suficiente chip-uri functionale pentru teste de evaluare si nici atat pentru a face vreo placa functionala. Pentru oricine cu ceva spirit de observatie din afara nVidia, prezentarea respectiva a reprezentat de fapt un bilet gratuit la circ. Credeau ca scapa cu asta, dar se pare ca n-a fost cazul. Ia sa vedem ce-i cu pozele. Le putei gasi pe destule site-uri, inclusiv cel oficial nV.

Poza cu cip-ul: al doilea set de cifre de pe prima linie este 0935A1. A1 reprezinta primul release de silicon. Asta, adaugat la ce a zis Jen-Hsun in prezentarea Fermi cam contrazic povestea cu siliconul testat din primavara. Celelalte cifre sunt data. 0935 inseamna anul 2009, saptamana 35, adica August 28 - Septembrie 5. Unde mai aparuse data asta ?
Ah...aici.
Si foarte amuzant, numarul 7 scris cu marker-ul pe cip. Tare rau. Poate ca se foloseste la numerorat cipurile de test. In fine, numarul ala tot mai sus l-am auzit. Slabut de tot spectacolul. Ia sa vedem cum arata si de la spate.

Se observa cum sistemul de ventilatie din al doi-lea slot e blocat. Foarte eficienta racire. Si suruburile ... alea 3 care tin placa din spate ... sunt suruburi de duzina pentru lemn ! Sa se uite la versiuni anterioare si sa constate ca se foloseau nituri sau lipituri pentru prindere.
Sa vedem si spatele placii.

Unde-s firele de conectare la DVI ? Doar gauri umplute cu fludor; in rest nimic. De fapt, portul DVI nu e conectat electronic la nimic. O merge wireless ? Conectorul SLI e jumate acoperit. Ce s-a intamplat si cu ala ? Inca o gluma din partea echipei de circari.
Daca ne uitam si la ce a ramas:

Si aici e mistocareala pe fata. Placa are doi conectori de alimentare, unul in spate si unul pe lateral-spate. Conectorii nu corespunde cu pinii de pe placa si sunt la 90 de grade diferenta. In plus, sunt doua lipituri care duc oriunde dar nu la conexiunile de alimentare. Si mai mult de atat, gaurile de sustinere pentru conectorul de 8 pini (care ar trebui sa fie undeva intre cel de 6 si cel de 8 pini daca ar fi fost o placa reala) sunt goale. Conectorul cu 6 pini se aliniaza cu nimic ... eventual cu niste gauri. conectorul respectiv nu-i deloc conectat ... si nu-l tine nimic legat (cu exceptia super-glue-ului). Nu pot sa le transmit decat ca au facut o varza. Sa stea mai mult pe forumurile boi-vacilor care-i lauda atat ca aia macar au idei mai bune ca inginerii angajati. Cele doua lipituri probabil faceau parte din cele 6 de la conectorul de 6 pini, care a dat un pic p-afara in urma decuparii placii (4 lipituri si-au depasit textura). Adica au taiat taraneste PCB-ul, fapt confirmat si de cele doua bucati de etichete de pe margine. In fine...mai gasim inconsistente dar sunt arhisuficiente astea.
Cip-urile nV, dupa cum prevedeam de acum 6 luni nu au ajuns la timp, ca atare s-a folosit falsitatea asta, care nici macar nu e una de calitate. Dar nah...ce pretentii sa avem. Nici NASA n-a avut mare grija la falsificat aterizari lunare, dar macar nu i-a prins nimeni pe loc. nV tocmai a reusit sa-si distruga reputatia, dupa indelungi incercari mai putin incununate de succes.
    Scurta recapitulare: placa e prinsa cu suruburi pentru lemn, sistemul de ventilatie e acoperit, conectorul DVI nu e conectat, conectorul SLI e in parte acoperit, conectorii de alimentare sunt lipiti cu super-glue, iar placa e taiata cu fierastraul.
    Verdict: FALS 100%.
    Revenind la problema initiala, Fermi nu e gata si nV n-are cu ce lupta inca vreun semestru. Si mai rau, din cauza marimii de 530+mm^2 a cipului TSMC 40nm, Fermi este cam de doua ori mai mare decat competitia Cypress. O versiune redusa ar costa mai putin dar si asa abia ar fi competitiva cu Juniper. Cipul nV va fi din nou mult mai mare si mai scump decat cel de la ATi. Cum preturile oricum scad in timp, Fermi nu poate concura efectiv cu Evergreen. Gherle mari si nenumarate plus ascunderea adevarului au definit nVidia in ultimii doi ani. Mai recent se include gherla cu G212, pacaleala si gherla cu G214, ce a devenit 215 care inca nu a venit la timp, iar G216 si G218 au controllerele de memorii stricate.
    Dupa cum se vede pana acum, nu exista un cip salvator. Toate au dat cu virgula. nV paote face cipuri pe care sa le vanda in pierdere sau se poate retrage de pe segmentele de piata unde nu mai are ce cauta, pierzand astfel mai putin. Singura indoiala ramane daca vor reusi sa repare toate bubele si sa creeze cipuri competitive inainte de a ramane fara bani. Dar dat fiind ca asta este posibil sa se intample undeva in vara anului viitor ... trageti si voi concluziile.
nVidia a reusit in ultimul tip sa-si indeparteze mai toti aliatii si nici macar n-a reusit sa se vanda la urma. Cu eliminarea GTX285/75/60 si posibil si 295, nVidia abandoneaza piata high-end si mid-range, probabil cu consecinte ulterioare si pentru low-end.
    Ce i-ar salva acum ? Poate alt management ... sau poate accepta intel donatii (ca de cumparat n-o sa-i cumpere).

    -Actualizare- 2010.02.20

    Situatia nV ramane nasoala. In afara de 9600GT,nu mai au la nici un price range cu ce concura. Credeam ca pana in martie o sa se schimbe situatia, dar se pare ca nu-i asa.
Deja delay-ul initial de de 8 luni de la data planificata pentru Fermi. Dupa toate respin-urile, nici in revizia A3 placa nu sta mai bine.
    Problemele sunt urmatoarele: Yield-urile la TSMC sunt inca sub 10%, asta dupa ce in prima runda erau sub 2%.
Daca se mai face un re-spin de base-layer ar mai dura cel putin doua luni (probabil 3), iar la unul intreg 4-5. Oricum cu sau fara un respin B1 situatia tot nasoala ramane.
Frecventele pe care s-a retestat procesul n-au depasit 600MHz. Ceea ce ne aduce la problema 2:
    Clock-urile target nu s-au atins, dar s-a incercat ridicarea lor de la 500MHz. S-a si 'reusit', daca se poate spune asta. Cat timp sub 10% din chip-urile fabricate sunt bune, e grav. In loc de un 750/1500 vom avea un maxim de 600/1200 (480) respectiv 625/1250 (470).
    Shaders. E clar ca cu 512 nu se pune problema de productie in masa. Ca sa se recupereze din yield-uri va trebui sa se reduca dimensiunea chipului (adica inca un full respin). Sau sa se dea disable la grupuri de shadere. Asta inseamna 448 de shadere, adica ce trebuia sa fie initial 370/470-ul.
    Marimea conteaza, dar conteaza invers. Mai mic inseamna mai rece, mai functional si mai economic (atat energetic cat si din p.d.v. al costului de fabricatie). G200 avea 575mm^2+, G200b 480mm^2. G215 are 140mm^2. Pentru ce contine e mult. Daca la 96 de shadere ai 140mm^2, ghiciti cat o sa fie la 512. Va zic eu: 550mm^2. Daca la 100mm^2 au fost probleme mari, la chip-ul de 140mm^2 au fost intarzieri de 3 luni. Starea celui de 550mm^2 normal ca e drastica.
    Inca conducerea nV n-a priceput ca doar marketingul si minciuna nu te poate salva. Mai important, n-a priceput ca nu e bine sa faci un elefant ca sa concurezi la alergare-distanta cu o pantera.
    Tech testingul nV al procesului de fabricatie 40nm a fost facut cu G212, G214, G216 si G218 (respectiv rebuild-urile la G200b, G92b, G94 si G96). G212 a fost praf din start si n-a vazut productie. G214 era dezastru si s-a redus de la 128 de shadere la 96. Apoi l-au redenumit in G215 si l-au comercializat ca GT240. G216 si G218 au iesit in productie sub re-denumirea de GT220 si GT210. Stati linistiti, se mai redenumesc odata in 300-uri. Pana una-alta, ATi vinde in masa din 2009.04 chip-uri mid-range de 137mm^2, facute pe 40nm. nV abia in 2009.09 a scos G216 si G218 si doar catre OEMs. Date fiind marimile si yield-urile cunoscute la G215, se estimeaza ca 480-ul va aveam cam 1/15 chip-uri functionale (cel bai bun scenariu). Considerand si revizia curenta, tot nu se depaseste in total 10% yield.
    Alta problema e consumul. Din ce s-a prezentat la CES, consumul unui 480 este de 280W. Reducere de consum o faci doar cu reducere de tensiune in cazul asta, ceea ce inseamna frecventa mai mica si implicit performanta mai mica. Se incerca si aici un compromis. Ramane de vazut ce iese. Tensiunea nu se poate reduce prea mult pentru ca nu permit tranzistorii.
    Cat despre productie...din 9000 de wafer-uri cate au pre-platit nV se vor putea face mai mult de 10000 de placi 480.
    La yield de pana in 10%, costul de fabricatie per cip ajunge la $500, ceea ce este peste pretul de vanzare al unui 5870. Daca performanta nu va fi semnificativ mai mare (ceea ce dupa datele actuale nu e - undeva la maxim 10% in plus la 480 fata de 5870), nV va trebui sa vanda placa in pierdere penru a ramane in competitie, iar gaura ar ramane sa fie acoperita din piata de workstation-uri.
    Deci nV ramane cu un chip care inca nu se vinde dar e din costructie la limitele posibile (de consum - 280W dat fiind limita IEEE PCI-E de 300W si de marime - maximum de spatiu ocupat de chip in procesul de fabricatie), iar un re-spin ar dura pana in vara.
Oficialii nV inca refuza sa raspunda la orice intrebare referitoare la cate placi, cand, performanta exacta, costul lor, pretul de vanzare, cand vom avea produse mid-range, etc.

    La revedere nVidia si ne mai auzim cand oti merita !


    nVidia a luat o pauza

    La cate marlanii au facut si la cati clienti au pacalit si la cati developeri au mituit ... orice s-ar zice, dar isi merita soarta.

Main Page
End of the page.
Free Web Hosting